Friday, June 12, 2009

Penyakit kencing manis, sejarahnyaPenyakit kencing manis diketahui sejak tamaddun purba lagi dan ia direkodkan oleh tamadun Mesir, Hindu, Cina , dan Yunani (Greek). Tanda-tanda penyakit ini, seperti rasa dahaga yang terlampau dan kencing yang kerap, pernah digambarkan oleh orang Mesir yang dicatat di atas paprus pada tahun 1550 BC. Para pakar perubatan India pula telah membahagikan pesakit kencing manis kepada dua golongan sejak abad ke lima.

Nama lain bagi penyakit kencing manis, diabetes yang memberi erti pancur air, dinamakan oleh pakar perubatan Yunani (Greek), Areteus dari Cappadocia sejak 2,000 tahun dahulu. Perkataan mellitus kemudian ditambah pula oleh Willis untuk menunjukkan terdapat kandungan gula di dalam air kencing. Salah satu dari ujian untuk mengesan pesakit penyakit kencing manis yang terawal adalah dengan mencurahkan air kencing pada tanah dan melihat sama ada semut menghurungi tempat tersebut atau tidak.

Selain itu, bukti kaitan antara kelenjar pankreas dengan punca penyakit kencing manis pula dijumpai pada tahun 1897, apabila dua orang pakar sains iaitu Minkowski dan Von Mering telah membuktikan hubungan antara kelenjar pankreas dengan penyakit kencing manis dengan membuang kelenjar pankreas pada anjing, yang akhirnya menyebabkan anjing tersebut mengidap kencing manis.
Walaupun penyakit kencing manis telah agak lama diketahui, pengawalan terhadap penyakit kencing manis yang berkesan bagaimanapun hanya diketahui pada 1921 apabila Frederick G. Banting dan Best telah menjumpai fungsi insulin sebagai pengawal kandungan glukos di dalam darah.Wednesday, June 10, 2009

Penyakit kencing manis, bhgn 3Penjagaan berat badan
Penyakit kencing manis biasanya lebih kerap berlaku pada kalangan mereka yang mempunyai berat badan berlebihan. Juga didapati tindakan insulin agak berkesan dalam orang yang gemuk
Oleh itu, penjagaan berat badan adalah amatlah penting bagi setiap pengidap penyakit kencing manis pada setiap masa. Badan biasanya akan dapat menggunakan gula dalam darah dengan sempurna jika berat badan turun, dan dengan itu akan menyebabkan kadar gula dalam darah juga akan turun
Kalau anda gemuk
Perlu mengurangkan makanan
Terutamanya perlu mengurangkan makanan yang mengandungi terlalu banyak karbohidrat dan lemak
Selalu bersenam
Senaman
Melakukan senaman pada setiap hari bagi penghidap penyakit kencing manis seperti berjalan dan berkebun
Senaman secara teratur adalah sangat baik bagi penyakit kencing manis kerana senaman dapat menambahkan pembakaran gula pada otot-otot dan seterusnya dapat mengurangkan kandungan gula yang ada dalam darah. Selain itu, ini juga akan menyebabkan pengaliran darah juga bertambah baik
Satu perkara perlu diingat ! : Jika anda biasanya kurang aktif dan agak lama sudah tidak bersenam, anda perlu mendapatkan nasihat doktor sebelum anda memulakan apa-apa senaman
Mengelakkan jangkitan
Penghidap penyakit kencing manis pada kebiasaanya adalah lebih mudah untuk mendapat jangkitan jika diperbandingkan dengan orang biasa. Maka oleh sebab itu, setiap penghidap perlu memastikan diri sentiasa terjaga melalui langkah-langkah seperti di bawah:
 • Sentias memastikan kebersihan diri terjaga
 • Tiap-tiap hari, pastikan kaki dan jari-jari kaki dicuci dengan menggunakan air, dan sabun, kaki dikeringkan dan bedak disapukan.
 • Mandilah selalu
 • Bedak disapukan pada bahagian kulit yang berpeluh berlebihan
 • Kebersihan gigi perlu dijaga
 • Kecederaan perlu dijauhi
 • Jangan sesekali berjalan tanpa kasut atau selipar
 • Perlu berhati-hati waktu memotong kuku jari dan jari kaki
 • Luka yang ada perlu dibersihkan dan dibalut
 • Semasa bercukur perlu berhati-hati

Penjagaan kaki
Peredaran darah di bahagian kaki adalah amat penting kerana jika ia tidak dapat mengalir dengan sempurna , ini boleh menyebabkan akibat buruk dan terdapat kemungkinan boleh menyebabkan seseorang itu kehilangan kaki disebabkan oleh jangkitan yang melarat. Tambahan pula tanpa penggunaan ubat kencing manis yang baik. Dengan sebab itu, kaki perlu dijaga dengan baik.
 • Semasa duduk pada jangka masa yang lama, kaki jangan disilangkan
 • Jangan amalkan memakai kasut yang ketat
 • Kaki perlu diurut sentiasa
 • Tiap-tiap hari, berbaringlah dengan meletakkan kaki di paras yang lebih tinggi dari badan anda untuk beberapa minit
Apakah bahaya kalau pesakit tidak dapatkan rawatan kencing manis yang sepatutnya
Penyakit kencing manis boleh melarat hingga mendatangkan akibat buruk seperti :-
 • mengalami buta
 • kegagalan fungsi buah pinggang
 • penyakit jantung dan penyakit lumpuh
 • penyakit darah tinggi
 • penyakit saraf- Boleh mengakibat penghidap kehilangan deria pada bahagian kaki dan tangan. Oleh kerana tidak dapat merasa sakit, panas, maka boleh mencederakan diri sendiri tanpa disedari
 • jangkitan yang boleh menyebabkan Gangrene (tisu-tisu mati). Ini boleh mengakibatkan kehilangan kaki
 • pesakit tidak sedarkan diri. Kalau tidak mendapat rawatan kencing manis dengan serta merta, pesakit berkemungkinan boleh maut
Penghidap penyakit kencing manis boleh mengelakkan akibat buruk di atas jika menjaga diri dengan baik. Mengidap penyakit kencing manis adalah tidak bermakna hidup seperti dipenjarakan. Kalau mengikut langkah dalam rawatan kencing manis dan kawalan penyakit ini, penghidap masih boleh menikmati kehidupan yang penuh serta bahagia. Kawallah penyakti kencing manis demi menikmati kehidupan yang bahagia dan sihat.
Terdapat juga pelbagai ubat kencing manis alternatif selain dari rawatan kencing manis di hospital atau kliknik.
Jangan biarkan 'kencing manis' anda
hingga ke peringkat kritikal

Monday, June 8, 2009

Penyakit kencing manis, bhgn 2Ubat
Kebanyakan penghidap penyakit kencing manis perlu kepada ubat kencing manis untuk mengawal penyakit ini selain dari mengawal cara pemakanan. Ubat- ubat kencing manis terdiri dari suntikan insulin. Insulin biasanya hanya diberikan melalui suntikan. Ini adalah kerana insulin boleh dimusnahkan dalam perut jika dimakan begitu sahaja.

Pil
Ubat kencing manis dalam bentuk pil dapat membantu badan pesakit untuk menggunakan gula dengan cara yang sempurna dan dengan itu diharapkan ia dapat mengawal penyakit ini.
Samada menggunakan pil atau suntikan insulin adalah bergantung kepada pesakit. Ada penghidap penyakit kencing manis yang memerlukan suntikan insulin dan ada penghidap lain pula yang boleh mengawal penyakit mereka dengan hanya memakan pil.
Biasanya pihak doktor akan menentukan seseorang penghidap penyakit kencing manis memerlukan suntikan insulin atau pil dalam rawatan, setelah menjalankan pemeriksaan terhadap penghidap. Ini kerana kes penyakit kencing manis seseorang penghidap itu mungkin tidak sama dengan kes orang lain dan oleh itu rawatan yang ditetapkan oleh doktor mungkin tidak sama dengan rawatan untuk pesakit lain. Doktor biasanya akan menentukan rawatan mengikut keadaan sesorang penghidap penyakit kencing manis.

Rawatan awal adalah penting.
Rawatan awal adalah amat penting untuk penghidap penyakit kencing manis. Rawatan awal mungin akan dapat:
 • Menyembuhkan tanda-tanda dan gejala penyakit kencing manis
 • Menggelakkan atau mengurangkan kesan buruk yang mungkin berlaku jika penyakit ini melarat
 • Membolehkan seseorang penghidap itu hidup seperti biasa

Ubat
Setiap penghidap penyakit kencing manis perlu mematuhi nasihat doktor mengenai ubat- ubat kencing manis yang perlu diambil.
Seseorang penghidap itu tidak boleh berhenti mengambil ubat walaupun sudah merasa sihat dan berfikir bahawa ubat itu tidak lagi diperlukan. Berhenti dari pengambilan ubat tanpa terlebih dahulu mendapatkan nasihat daripada doktor adalah sangat merbahaya kerana ini mungkin boleh mengakibatkan penyakit kencing manis yang dihidapi melarat disebabkan tidak dikawal dengan sempurna.
Penghidap perlulah pergi ke hospital atau klinik pada masa yang telah ditetapkan untuk pemeriksaan doktor
Pemeriksaan secara berterusan dari masa ke semasa seperti ujian air kencing dan ujian darah adalah sangat penting dalam rawatan kencing manis

Makanan
Pengawalan pemakanan adalah sangat penting dalam rawatan kencing manis
Nasihat doktor perlulah dipatuhi dalam setiap pengambilan pemakanan.
Pengambilan diet harian perlulah bergantung kepada faktor-faktor penting seperti berat badan, umur, pekerjaan dan aktiviti yang dilakukan dan keadaan penyakit kencing manis. Adalah penting juga untuk memastikan bahawa pengambilan diet harian adalah seimbang iaitu, mempunyai segala bahan yang diperlukan oleh badan bagi menjamin kesihatan dan juga memberi tenaga untuk menjalankan tugas harian.
Jangan biarkan 'kencing manis' anda
hingga ke peringkat kritikal

Saturday, June 6, 2009

Penyakit kencing manis, satu pengenalanApakah Penyakit Kencing Manis ?

Penyakit kencing manis sudah lama diketahui oleh manusia. Terdapat beribu-ribu penghidap kencing manis di negara kita ini. Bagaimanapun penyakit ini tidak sepatutnya menjadi penghalang untuk hidup seperti biasa. Ini kerana semakin hari semakin bertambah pengetahuan mengenai penyakit kencing manis dan pelbagai ubat telah dihasilkan untuk merawat penyakit ini.


>> penawar kencing manis <<Penyakit kencing manis merupakan satu keadaan yang mana di dalam peredaran darah terdapat kadar gula yang berlebihan. Ini adalah kesan disebabkan badan tidak mampu untuk menukar gula kepada tenaga yang secukupnya kerana badan menghadapi masalah kekurangan sesuatu hormon yang dipanggil insulin. Insulin ini adalah merupakan sejenis hormon, dihasilkan oleh organ yang dinamakan pancreas yang dimana letaknya adalah dibawah perut. Badan kita akan mengeluarkan tenaga dari makanan yang kita makan bagi menjalankan tugas harian. Makanan berkanji dan bergula yang biasanya dipanggil sebagai makanan karbohidrat akan ditukar menjadi bahan gula yang dipanggil glukos di dalam perut dan akan masuk ke dalam saluran darah. Ia kemudiannya akan digunakan oleh badan bagi menghasilkan tenaga. Glukos juga merupakan punca utama yang memberi tenaga kepada badan kita.
 

Pada keadaan yang biasa, insulin biasanya akan bantu glukos dalam darah untuk masuk ke dalam sel-sel badan bagi ditukarkan kepada tenaga. Bagi mereka yang mengidapi penyakit kencing manis, organ yang sepatutnya menghasilkan insulin iaitu pancreas tidak dapat menghasilkan hormon insulin secara secukupnya atau insulin yang dihasilkan tidak dapat bertindak seperti biasa. Ini mengakibatkan glukos tidak dapat untuk masuk ke sel-sel badan. Kadar gula di dalam peredaran darah juga akan menjadi tinggi. Gula berlebihan ini akan dikeluarkan oleh badan melalui air kencing. Inilah antara sebabnya, mengapa penyakit ini dikenali sebagai penyakit kencing manis. Sel-sel badan tidak akan menerima bekalan glukos tanpa insulin, walaupun kadarnya adalah amat tinggi di dalam peredaran darah. Hasilnya, badan kita akan kekurangan tenaga.
 
Siapakah dikatakan sebagai pengidap penyakit kencing manis ?
Penyakit ini boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja. Walaubagaimanapun, risiko yang lebih untuk mendapat penyakit kencing manis adalah terdapat pada mereka yang datang dari keluarga ataupun keturunan di mana terdapat antara ahli-ahlinya yang mengidap penyakit kencing manis, umur sudah menigkat (40 tahun ke atas) dan mempunyai berat badan yang berlebihan atau gemuk.


Apakah ubat kencing manis ?
Sebelum tahun 1921, tidak ada ubat-ubatan yang tertentu untuk merawat penyakit kencing manis. Walaubagaimanapun, pada masa sekarang terdapat bermacam jenis ubat-ubatan bagi mengawal penyakit kencing manis dan ini merupakan peluang kepada pengidap penyakit kencing manis untuk meneruskan kehidupan seperti biasa. Rawatan kencing manis adalah melalui kawalan pemakanan.
Makanan yang dimakan memainkan peranan penting untuk mengawal penyakit kencing manis. Biasanya bagi kes-kes yang tidak teruk, penyakit ini dapat diakwal melalui penjagaan makanan sahaja.
Jangan biarkan 'kencing manis' anda
hingga ke peringkat kritikal